Angajatii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi incearca, in aceasta perioada, sa elimine vitele si caii din judet care sunt contaminati cu boli transmisibile. Potrivit sefului DSVSA, Mircea Susnea, are loc supravegherea focarelor de tuberculoza si bruceloza bovina si de anemie infectioasa la cai. "Sunt prelevate probe de sange pentru analizele de laborator. Vizam in acest an eradicarea leucozei si a anemiei infectioase si vaccinam bovinele, cabalinele, ovinele si caprinele contra antraxului si a bolii de Newcastle", a spus Mircea Susnea.
Vitele si caii depistati pozitiv cu leucoza si anemie infectioasa sunt eliminati din exploatatii, inclusiv din gospodariile populatiei, prin sacrificare la abator. Proprietarii sunt despagubiti pentru pierderea animalelor, dupa o evaluare facuta de o comisie special abilitata. "Valoarea despagubirilor variaza in functie de animal si de evaluarea comisiei. Se poate spune ca pentru o vaca buna se acorda aproximativ 1.000 de lei. Avem banii necesari, scopul este sa eliminam focarele din judet", a explicat Mircea Susnea, directorul DSVSA.
La nivelul judetului Iasi au fost diagnosticate 199 de bovine si 78 de cabaline pozitive la leucoza, respective anemie infectioasa, fiind sacrificate, pana in acest moment, 168 de bovine si 73 de cai.
Angajatii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi incearca, in aceasta perioada, sa elimine vitele si caii din judet care sunt contaminati cu boli transmisibile. Potrivit sefului DSVSA, Mircea Susnea, are loc supravegherea focarelor de tuberculoza si bruceloza bovina si de anemie infectioasa la cai. "Sunt prelevate probe de sange pentru analizele de laborator. Vizam in acest an eradicarea leucozei si a anemiei infectioase si vaccinam bovinele, cabalinele, ovinele si caprinele contra antraxului si a bolii de N