Bacteria E.coli, supranumită bacteria ucigaşa, a stârnit un val de panică în întreaga Europa după ce peste o mie de oameni au fost infectaţi. Epidemia, declanşată în nordul Germaniei s-a extins în alte unsprezece ţări, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) iar până acum s-au înregistrat 1.122 cazuri de infectare.
Noua bacterie este foarte periculoasă, iar recent specialiştii au descoperit o nouă tulpină a bacteriei care este mult mai toxică provocând infecţii şi diaree. Infectarea cu E.coli şi riscul dezvoltării unor probleme de sănătate grave poate fi evitată dacă se repectă câteva reguli simple de igienă. Publicaţia italiană Repubblica a întocmit o listă de reguli care trebuie respectate pentru a evita expunerea contaminării cu bacteria ucigaşă.
Cum afectează infectarea cu E.coli sănătatea unei persoane
Noua tulpină a bacteriei descoperită în cazul epidemiei din Germania produce o toxină foarte puternică ce se dezvoltă în intestine, după care se răspândeşte în sânge şi în rinichi provocând complicaţii serioase. În cazurile cele mai grave, infectarea poate provoca insuficienţa renală acută, boală care necesită tratament cu dializă.
Cum să eviţi contactul cu "bacteria ucigaşă"
Infectarea cu bacteria E.coli se poate face prin consumarea unor alimente contaminate, în special carne şi lapte de la bovine dar această această bacterie se poate găsi şi în apă. Specialiştii au descoperit că animalele sunt purtătoarele bacteriei pe care o răspândesc în mediu infectând toată vegetaţia, inclusiv legumele şi apa din zona în care trăiesc.
Principalele simptome
Primul simptom al infecţiei cu E.coli este diareea în care există urme de sânge. Spre deosebire de alţi viruşi, în cazul contamănării cu E.coli, persoana nu are febră, dar un simptom foarte frecvent sunt durerile abdominale. Singura soluţie în cazul prez