Numele Turciei apare tot mai des ca model politic şi social pentru noul Orient Mijlociu, aşteptat să răsară din primăvara arabă. Sursa: REUTERS
Din convulsiile Orientului Mijlociu şi Africii de Nord se naşte cu fiecare titlu de ziar, zi de zi, o nouă ordine politică şi socială, dar forma ei este încă greu de anticipat.
Teoriile cuprind variante de deznodământ care merg de la eşecul protestelor şi păstrarea stării de fapt la secularism ori la formule islamiste de guvernare, cu Iranul pe post de exemplu preferat, dat cu ton îngrijorat. Dar în Egipt, care deja trece prin tranziţia spre ceea ce se speră a fi democraţie, modelul invocat cel mai des este Turcia.
Ofensiva culturală turcă
Mohamed Mostafa, corespondent diplomatic la agenţia MENA, spune că nu este de neglijat faptul că 30% dintre cei care se uită la televizor în Egipt, preferă serialele turceşti, iar ele exercită o influenţă subtilă asupra mentalităţilor în Egipt. „În ultimii 5 ani este o adevărată „invazie culturală” turcă în Egipt, după modelul francez în trecut” consideră Mostafa.
Din Turcia, Gokhan Bacik, director al Centrului de Cercetare Strategică de la Universitatea Zirve, confirmă puterea fascinantă a producţiilor TV turce. „Serialele TV turceşti, ca «Valea Lupilor», sunt foarte populare şi exercită influenţă nu doar în Orientul Mijlociu, ci şi în Asia Centrală. Cred că este important că aceste seriale aduc în faţa tinerilor din lumea arabă modelul turcesc de viaţă de zi cu zi”, spune Bacik.
Modelul iranian, respins
În Egipt cel puţin, aproape toţi analiştii resping ideea unui model iranian de republică islamică şi susţin că, dacă este vorba de modele, mai degrabă cel turc ar fi potrivit pentru Egipt.
Mai mult, Yehia Ghanem director la ziarul „Al Ahram”, se arată iritat de formularea „stat islamic” ca şi cum ar fi cev