Băncile urmează să contribuie, anual, cu o cotă de maxim 0,1%, la un fond special pentru despăgubiri, care se va afla sub administrarea Fondului de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar, potrivit Regulamentului 3/2011.
Reprezentanţii Fondului ne-au declarat că Regulamentul 3/2011 detaliază condiţiile de aplicare ale titlului II din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.131/2010, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.39/1996, privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar.
Aceştia ne-au precizat: "Prin acest Regulament se instituie fondul special pentru despăgubiri, definit de OUG 131/2010, art. 58, alin 1 astfel: Fondul special pentru despăgubiri se constituie în vederea asigurării resurselor financiare necesare plăţii despăgubirilor pentru persoanele prejudiciate, prin măsurile dispuse şi implementate în cursul administrării speciale, în conformitate cu prevederile art. 240 21 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare".
Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), ne-a declarat că noile prevederi se aliniază celor europene.
"Cotizaţia anuală reprezintă o cheltuială suplimentară, însă pentru că este în concordanţă cu reglementările europene, suntem de acord cu ea", potrivit domniei sale.
"Cotizaţia anuală se determină prin aplicarea unei cote procentuale asupra valorii pasivului negarantat, al fiecărei instituţii de credit persoană juridică română", conform prevederilor articolului 61, alineatul 1, din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 131/2010.
Pentru determinarea cotizaţiei anuale, băncile raportează Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, valoarea pasivului negarantat.
Fondul de garantare a depozitelor