Tiraspolul şi Chişinăul trebuie să renunţe la poziţiile lor radicale, iar Transnistriei trebuie să i se acorde un statut special, pentru că nici ideea independenţei Transnistriei, nici cea a Moldovei ca stat unitar nu-şi găsesc sprijin internaţional, a declarat duminică ministrul rus de externe, citat de Agerpres.
"Organizăm la 21 iunie, la Moscova, o întâlnire în format '5 plus 2' (Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE, plus UE şi SUA ca observatori), unde toate părţile sunt aşteptate şi unde am dori să declarăm fără echivoc că relansăm procesul politic", a declarat Serghei Lavrov într-un interviu pentru postul de radio Eho Moskvî.
Tiraspolul şi Chişinăul trebuie să renunţe însă la poziţiile lor extreme şi radicale, care împiedică reglementarea transnistreană, a spus ministrul rus de externe. "Dacă moldovenii zic: 'Nu vom negocia decât pe baza legii din 2005 referitoare la statul unitar', Tiraspolul nu va ezita să dea replica: 'Şi noi, cei de pe partea stângă (a Nistrului - n.r.), nu vom vorbi decât plecând de la referendumul (...) cu privire la independenţa noastră' ", a spus şeful diplomaţiei de la Moscova. "Trebuie să se renunţe la aceste poziţii extreme", a pledat Lavrov.
Consultări informale în formatul 5+2 privind conflictul transnistrean au avut loc la începutul lunii aprilie la Viena, însă nu s-a ajuns la un acord în vederea reluării negocierilor oficiale, în pofida aşteptărilor exprimate de Chişinău. Negocierile oficiale în formatul 5+2 sunt blocate din 2006, după ce Transnistria a refuzat să mai participe. Analiştii consideră că decizia aparţine, de fapt, Moscovei, care a preferat negocieri bilaterale prin care îşi putea exercita o influenţă mai mare.
În martie anul acesta, ministrul rus de externe Serghei Lavrov sugera că Rusia nu îşi va retrage armamentul din Transnistria, decât după soluţionarea conflictului, argumentând