Castraveţii româneşti de seră, destinaţi exportului în ţările Uniunii Europene, ar putea fi distribuiţi gratuit spitalelor şi caselor de bătrâni, din cauza blocării contractelor în comerţul intracomunitar. Sursa: REUTERS
Adrian Rădulescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a declarat pentru Agerpres că producătorii români au în stoc aproximativ 2.000 de tone de catraveţi.
"Vom încerca să facem o distribuţie gratuită a castraveţilor de seră destinaţi comerţului intracomunitar, respectiv să îi dam spitalelor şi caselor de bătrâni. O decizie în acest sens se va lua însă, luni, la minister", a precizat Rădulescu.
Distribuţia gratuită se va face împreună cu certificatele de analiză realizate în laboratoarele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Secretarul de stat a mai precizat că stocul de castraveţi de seră se măreşte cu circa 200 de tone pe zi.
Nouă milioane de euro ar putea pierde România
Ministerul Agriculturii a finalizat evaluarea pierderilor înregistrate de producătorii români, situaţia urmând să fie transmisă Comisiei Europene în cursul zilei de mâine.
"Consiliul extraordinar al miniştrilor Agriculturii ar putea decide marţi, la Bruxelles, măsurile care vor trebui luate, dar şi ce compensaţii financiare ar putea primi ţările afectate de blocarea comerţului intracomunitar cu castraveţi de seră", a mai spus Rădulescu.
Producătorii români pierd zilnic circa 100.000 de euro din cauza blocajului exporturilor de castraveți, dar şi scăderii vânzărilor pe piaţa internă cu 70%.
Calculate la o perioadă de 60 de zile, pierderile ar putea ajunge la nouă milioane de euro.
România exportă la aceasta oră doar castraveţi cornişon, în jur de 400-500 tone pe zi, dar mai mult către ţările din est, cu precădere Polon