Foto: Luminiţa Ciobanu Dezastrul care a lovit Japonia a distrus case, şosele, a pustiit oraşe, a luat mii de vieţi şi a îngrozit întreaga lume. Solidaritatea japonezilor, de a ajunge cât mai repede la cei izolaţi, a fost uluitoare. Mai mult decât atât, când cineva avea apă la robinet, punea semn, să vină semenii săi, să-şi umple cănile şi găleţile, să nu mai sufere de sete. Sunt mărturiile celor care s-au trezit brusc în luptă cu destinul crunt, cu neajunsurile.
Artistul Nicolae Voiculeţ s-a alăturat campaniei de strângere de fonduri pentru victimele catastrofei din Japonia, demarată de Societatea Naţională de Cruce Roşie în luna martie şi a iniţiat, la rându-i, un eveniment umanitar: Dăruieşte speranţă. Pentru că în unele cazuri un gând bun face mai mult decât o mare bogăţie, Nicolae Voiculeţ a urcat pe scena sălii C.A. Rosetti a Palatului Parlamentului şi a cântat pentru pace, armonie, refacere şi speranţă.
Concertul a fost deschis cu Peer Gynt – Suita nr. 1, de Edvard Grieg, Variaţiunile Enigma, variaţiunea a IX-a – Nimrod de Edward Elgar şi Forţa Destinului – Uvertura, de Giuseppe Verdi, în interpretarea Orchestrei „Liber Artis”, dirijor Anca Leahu. Nicolae Voiculeţ s-a alăturat apoi orchestrei, interpretând Cavaleria Rusticană – Intermezzo, de Piedro Mascagni, Ave Maria, de Franz Schubert, Adagio, de Tomaso Albinoni şi un fragment din Rapsodia Primăverii, compoziţie a maestrului Gheorghe Zamfir. Şi, cum folclorul este cel care reprezintă întotdeauna sufletul poporului român, Nicolae Voiculeţ a selecţionat câteva piese ce au fost dedicate copiilor lumii şi bucuriei de a trăi în pace şi armonie: Am doi fraţi la Severin, Barbu Lăutaru, Horă. N-au lipsit surprizele, între acestea un solo la ţambal cu piesa „Sakura”, semnat Leonard Ionel. Cum evenimentul a fost dedicat poporului japonez greu încercat, Nicolae Voiculeţ a interpretat la nai imnul Japoni