Iarba verde şi distracţia de sfârşit de săptămână se poate termina la serviciul de urgenţă.
Medicii trag un semnal de alarmă, mai ales când vine vorba de căpuşe sau ciuperci. Amatorii de ciuperci trebuie să ţină seama de locul în care le culeg sau de la cine le cumpără. În fiecare an mai multe persoane ajung internate în spital, uneori în stare gravă, pentru că au consumat ciuperci otrăvitoare.
Medicii avertizează consumatorii de ciuperci şi asupra cantităţii. Chiar dacă sunt comestibile, ingerate în cantităţi mari pot duce la indigestii şi urticarie. Mai mult, există specii de ciuperci care în combinaţie cu alcoolul pot declanşa substanţe toxice în stomacul celui care le mănâncă.
Medicii spun că simptomele apar de la 15 minute până la 12 ore din momentul gustării, iar intensitatea manifestărilor depinde de tipul de ciupercă folosit la mâncare. Anul trecut cel puţin zece mureşeni, copii sau vârstnici au ajuns la spital intoxicaţi cu ciuperci. De aceea, spun medicii, este bine ca acestea să nu fie culese de pe pajişti sau păduri, ci să se consume doar cele de cultură.
În afară de ciuperci, căpuşele sunt cele care mai pot strica distracţia mureşenilor. În ultima perioadă, la fiecare sfârşit de săptămână cel puţin zece persoane s-au prezentat la urgenţă după ce au fost înţepate de căpuşe. Insectele sunt periculoase deoarece pot declanşa boala Lyme.
Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos: