Oficialii Uniunii Europene (UE) se vor concentra asupra pregătirii unui nou pachet de ajutor pentru Grecia, care să includă şi un rol "voluntar" pentru investitori, după ce UE şi FMI au aprobat a cincea tranşă a programului de împrumuturi de 110 miliarde euro pentru statul elen, transmite Bloomberg, citată de Mediafax. "Mă aştept ca statele din zona euro să accepte să fie acordată finanţare suplimentară Greciei în condiţii stricte. Aceste condiţii vor include implicarea sectorului privat pe baze voluntare", a declarat premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, după o întâlnire cu premierul elen George Papandreou.
Papandreou a acceptat măsuri suplimentare de austeritate şi vânzări de active în valoare de 78 miliarde de euro, până în 2015, pentru a asigura primirea celei de-a cincea tranşe, de 12 miliarde de euro şi pentru a întruni condiţiile necesare pentru un pachet financiar suplimentar. Şeful guvernului de la Atena a acceptat să deruleze reduceri "semnificative" ale numărului de angajaţi din sectorul de stat şi să înfiinţeze o agenţie care să se ocupe de vânzarea accelerată de active, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finnaţe de la Atena.
Justin Knight, analist la UBS Londra, a spus: "Actualele discuţii referitoare la problema datoriilor Greciei au apărut în cea mai mare parte din cauza conştientizării faptului că Grecia nu va reuşi să strângă suficiente fonduri prin emisiuni de obligaţiuni până în 2012. Liderii politici au de ales între a pompa mai multe fonduri de ajutor către Grecia pentru a evita intrarea în incapacitate de plată anul următor şi restructurarea datoriei acum, astfel încât banii care ar urma să fie daţi Greciei să dureze mai mult".
Potrivit planului de 110 miliarde de euro convenit anul trecut, Grecia trebuia să împrumute 27 miliarde de euro de pe pieţele financiare în acest an. Întrucât Grecia nu se poate împrumuta