Copiii nu au voie la plajă după ora 11.00, iar bebelușii nu trebuie expuși deloc la soare Fardurile pot provoca o depigmentare cu aspect urât sau pot genera reacții alergice. Acest lucru este valabil și în cazul parfumurilor Prin bronzul excesiv ne distrugem pielea, ea fiind principalul organ de apărare a corpului Dacă te dai cu cremă cu factor protector nu te bronzezi? Fals! Te bronzezi, dar nu te arzi Cât timp trebuie să ne expunem la soare?
Dr. Mirela Miertoiu: În funcţie de tipul de piele, ne expunem mai mult sau mai puţin la soare. Cei cu pielea foarte albă pot face plajă foarte puţin, până în ora 10.30 dimineaţa şi folosesc doar cremă cu factor de protecţie ridicat. Din păcate, aceste persoane nu se pot bronza, deoarece melanocitele - substanţe care fac pielea să se bronzeze - sunt inexistente! Cei cu pielea albă riscă să se ardă foarte repede, razele UVA distrugând, practic, colagenul din piele, apărând astfel şi ridurile.
E foarte important de ştiut şi că razele UVB sunt cele mai răspunzătoare de provocarea cancerelor de piele la vârste foarte fragede. Astfel, niciun copil sub vârsta de un an nu trebuie expus la soare.
Dacă aplicăm pe piele creme cu factor de protecţie, ne mai putem bronza?
Da, te poţi bronza la fel de rapid, dar nu te mai arzi. Pielea normală are nevoie de factor de cremă cu factor de protecţie 30, aplicat chiar şi atunci când stai sub umbrelă, deoarece chiar şi aşa poţi dobândi arsuri solare. Mai mult, cei care au suferit intervenţii chirurgicale sau operaţii estetice nu trebuie să stea la plajă cel puţin şase luni.
Este sau nu contraindicat ca femeile să facă topless?
Nu e bine să se renunţe la sutien din două motive serioase: razele UVA şi UVB provoacă arsuri insesizabile cu ochiul liber la nivelul pielii, iar mameloanele sunt foarte sensibile. Mai mult, după o expunere îndelungată la soare, sânii se la