Între 6 și 12 iunie, TISPOL (European Traffic Police Network) va coordona o acţiune ce are ca scop depistarea șoferilor care conduc sub influenţa alcoolului sau a drogurilor. Sursa: VLAD STĂNESCU
Potrivit statisticilor TISPOL, la nivel european, conducerea sub influenţa alcoolului sau a drogurilor reprezintă unul dintre principalii factori generatori ai accidentelor rutiere, alături de viteza excesivă şi nepurtarea centurii de siguranţă.
Acţiunea care va avea loc în România se derulează şi în alte 25 de state din Europa. Scopul este de a creşte gradul de conştientizare a celor care sunt tentaţi să urce la volan în stare de ebrietate sau după ce au consumat droguri ori medicamente care provoacă efecte secundare similare.
În România, şoferii care au consumat droguri sau alcool pot fi pedepsiţi cu închisoarea de la unu la cinci ani.
O acţiune similară a avut loc anul trecut, când au fost verificaţi 420.000 de şoferi din 21 de state europene: 7.699 au fost prinşi băuţi la volan şi 561 drogaţi.
Este cunoscut faptul că drogurile au efecte dramatice asupra simţurilor şi a percepţiei consumatorului. Mai grav este dacă acestea se produc în timpul şofatului.
Haşişul. Este un halucinogen al cărui efect pe termen scurt este de beţie euforică, iar pe termen lung creează veritabile crize de depersonalizare. Consumul îndelungat, fie şi moderat, duce la o stare de apatie şi de lenevie, la alterări ale bronhiilor, la o îmbătrânire prematură, dar şi la tulburări ale gândirii.
Ecstasy. Este un halucinogen sub formă de tablete sau pudră albă. Consumatorului i se dilată pupilele, îi creşte foarte mult temperatura corpului, comunică cu mai multă uşurinţă. Consumat cu regularitate, aceasta poate crea probleme psihologice, panică, tahicardie, epilepsie, leziuni hepatice, cardiace şi cerebrale, degradarea irev