Economia României nu se va întoarce în recesiune, indiferent de cum va evolua situaţia din Grecia, iar băncile elene vor continua să sprijine subsidiarele, afirmă Peter Sanfey, lead economist la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). "Nu vedem probabilă o întoarcere în teritoriu negativ a economiei României, indiferent de cum va evolua situaţia din Grecia. Ne aşteptăm, în schimb, la o creştere modestă a PIB în 2011, urmată de un avans mai robust în anii care urmează", a declarat Sanfey, citat de Mediafax.
Intrarea în incapacitate de plată a Greciei este o posibilitate din ce în ce mai vehiculată pe pieţele internaţionale în ultima perioadă, în condiţiile în care statul are o datorie de 150% din PIB (327 miliarde euro) şi are probleme în îndeplinirea obiectivelor din acordul cu UE şi FMI de a reduce deficitul bugetar. Un eventual default al Greciei (intrare în incapacitate de plată) ar propaga într-o primă fază efecte negative pe canalul financiar pentru ţările care au expunere pe datoria statului elen.
Potrivit economistului BERD, agravarea situaţiei economice în Grecia ar avea consecinţe asupra tuturor statelor europene, însă economia României beneficiază de avantajul că este destul de diversificată atât în structură, cât şi în ceea ce priveşte relaţiile sale comerciale. "Cu toate că există o anumită expunere directă faţă de Grecia, orice efect advers se va simţi indirect, prin impactul pe care îl va avea asupra economiilor mari din Europa. Nu vrem să speculăm asupra posibilităţii ca Grecia să intre în incapacitate de plată", a adăugat Sanfey.
Pe canalul financiar, oficialul BERD a arătat că, până în prezent, băncile greceşti şi-au arătat întreg sprijinul pentru subsidiarele din România şi din regiune, şi crede că această situaţie va continua. Subsidiarele instituţiilor de credit elene Alpha Bank şi Bancpost (Eurobank) se află