Ministerul Finanţelor are misiunea de a obţine, în primă fază, 1,5 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale de capital, la o scadenţă cât mai mare şi o dobândă cât mai mică. Autorităţile şi aranjorii platformei de titluri de stat pe termen mediu dau azi startul întâlnirilor de promovare externă a economiei româneşti.
La opt luni de la anunţul de lansare a platformei Medium Term Notes (MTN), Ministerul Finanţelor începe marketingul programului prin care vrea să atragă până la 7 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale de capital, pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice. Invitaţia de participare la licitaţia de contractare a serviciilor de asistenţă juridică a fost publicată la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut.
De atunci, nenumărate contestaţii au îngreunat procedura de alegere a avocaţilor care să reprezinte programul, astfel că România a ratat câteva momente prielnice pentru a atrage finanţare străină. „România are capacitatea să iasă pe pieţele externe, poate să atragă bani suficienţi şi la scadenţe mult mai mari faţă de ce reuşeşte să atragă de pe piaţa internă. Dar cred că un asemenea moment a fost pierdut", declara, la 18 aprilie, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, pentru „Adevărul".
Preţ mai bun
Potrivit şefului misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, România poate obţine prin emisiunea de eurobonduri, din această lună, un preţ similar sau mai bun decât anul trecut, datorită intensificării redresării economice. „Sunt un observator extern, dar nu aş fi surprins dacă randamentul care va fi obţinut de autorităţi va fi comparabil sau uşor mai bun decât cel de anul trecut", a afirmat Franks într-un interviu acordat Reuters. Ultima vânzare de titluri de stat denominate în moneda unică a avut loc în martie 2010, când Finanţele au atras un miliard de euro cu scadenţă la 5 an