Un vechi obicei românesc, smâlzul sau măsuratul laptelui la oi, a ajuns subiectul unui reportaj BBC, potrivit căruia România rurală, deşi aflată la limita sărăciei, ştie să bucure de viaţă. Jurnalista Caroline Juler relatează că tradiţia pare a fi una arhaică deşi ţara "a trecut prin numeroase reforme de la căderea comunismului".
Alături de 60 de locuitori ai unui sat de la poalele Carpaţilor, în sud-vestul României, reporterul BBC a luat parte la o petrecere câmpenească prilejuită de smâlz, obicei care are loc la stână, primăvara, când oile sunt mulse pentru prima dată.
"Dacă aveaţi impresia că toată lumea o duce prost, vă înşelaţi"
Jurnalistul povesteşte că păşunile satul în care s-a aflat adăpostesc 18 stâne şi peste 300 de oi. În fiecare gospodărie există câteva oi care sunt ţinute mai mult pentru lapte decât pentru carne, notează Caroline Juler. "Oile pasc la munte din aprilie şi până în octombrie, iar pe timpul verii, sătenii le mulg cu schimbul şi produc soiuri delicioase de brânză precum caş, brânză de burduf şi urdă", scrie aceasta. Jurnalista relatează că aici lipseşte atitudinea consumeriste şi relatează ce i-a răspuns baciului satului când l-a întrebat unde îşi vinde produsele. Acesta i-a povestit că lactatele sunt împărţite între membrii comunităţii.
Cât despre condiţiile oamenilor de la sat, jurnalista notează că studiile realizate la nivelul Uniunii Europene arată că traiul lor este greu. Ferma la care a locuit ea nu avea apă caldă, frigider sau toaletă în casă, iar toţi cei şapte membrii ai familiei lucrau de dimineaţa până seara prin gospodărie, doi dintre ei fiind angajaţi şi în altă parte. "Mâncarea era din abundenţă şi, rar am întâlnit oameni cu o asemenea poftă de viaţă", relatează jurnalistul BBC.
Smâlzul la care a asistat jurnalista a avut loc la o stână situată la 700 de metri mai sus, pe munte. Oile erau ad