Complexul Naţional Muzeal ASTRA organizează sâmbătă, 4 iunie 2011, începând cu orele 11 00, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, zona Complexului de industrii populare, Polovragi, judeţul Gorj, la demonstraţii de măiestrie în arta gătitului şi a pictării vaselor ceramice, susţinute de meşterul Leş Gábor, împreună cu familia sa.
CITIŢI ŞI:
Vama cântă la Sibiu. Vezi programul ultimei zile de la FITS 2011
Sibienii sunt printre cei mai mari devoratorii de muzee şi expoziţii din România
Sibiul este singurul oraş din România cu trei stele în ghidul verde Michelin
Leş Gábor s-a născut în 1955, la Baia Mare, un centru de olari breslaşi de prestigiu. A devenit elevul Şcolii Populare de Artă în anul 1969, studiind în atelierul lui Bagossy Sándor, unul dintre ultimii olari tradiţionali băimăreni, alături de alţi 50-60 de colegi, parte dintre ei deveniţi, între timp, ceramişti renumiţi. Aici a deprins meşteşugul, cu toate fazele sale tradiţionale, de la săparea şi pregătirea lutului până la arderea vaselor.
După terminarea şcolii, Leş Gábor a lucrat la Cooperativa Ignişul din Baia Mare, iar apoi la Fabrica de Faianţă Faimar. În 1980, a înfiinţat la Baia Sprie secţia de ceramică tradiţională a Cooperativei locale. Bun cunoscător al stilului olarilor din Baia Mare, Baia Sprie, Valea Izei şi Vama, a participat permanent la târgurile meşteşugarilor, organizate de muzeele etnografice din Cluj, Sibiu, Bucureşti, devenind Laureat al Festivalului Cântarea României pe faza Naţională, în 1986.
În anul 1989 s-a stabilit în Ungaria, unde şi-a continuat activitatea de ceramist, alături de familie, înfiinţându-şi propriul atelier. În 1989 primeşte atestatul de Népi Iparművész (Artist popular), în 1990 devine laureat al premiului Pro Renovada Cultura. Îşi supune sistematic piesele unui juriu naţional compus din etnografi, artişti plastic