Duminica se implinesc 30 de ani de la inregistrarea primelor cazuri de SIDA in Statele Unite, momentul fiind marcat de existenta unei sperante in gasirea unui tratament, noteaza Associated Press.
Un exemplu este Timothy Ray Brown din San Francisco, prima persoana din lume care, aparent, a fost vindecat de SIDA. Tratamentul sau nu este practic la scara larga, insa exista semne incurajatoare ca in curand se va putea ajunge la un tratement, sau o forma de a controla boala fara ca bolnavii sa fie nevoiti sa ia medicamente in fiecare zi.
Potrivit directorului Institutului National de Alergii si Boli Infectioase, Anthony Fauci, vindecarea este inca un obiectiv dificil.
Circa 30 de milioane de oameni au murit de SIDA de cand primele cinci cazuri au fost raportate in Los Angeles in 1981.
In prezent, 34 de milioane de oameni sunt infectati cu HIV, dintre care 1 milion in SUA. In fiecare an, circa 2 milioane de oameni mor din cauza acestei boli. Spre deosebire de tarile sarace insa, in SUA, in prezent, speranta de viata a unui bolnav de SIDA este cu numai cativa ani mai mica decat a unui om care nu sufera de aceasta boala, potrivit AP.
Medicamentele disponibile sunt mult mai usor de administrat si multi pacienti nu au nevoie decat de o pastila pe zi.
Povestea lui Timothy Ray Brown
Aceasta situatie nu era insa valabila si in 1995, cand traducatorul american aflat in Berlin a aflat ca are HIV. Din cauza efectelor adverse, Brown a intrerupt in mai multe randuri medicamentele. Insa in 2006, cand putea controla SIDA, a aflat ca are leucemie.
Chimioterapia l-a slabit atat de mult, incat lui Brown i s-a indus coma pentru refacerea corpului.
Dr. Gero Huetter, un expert al cancerului de sange de la Universitatea din Berlin, stia ca un transplant de celule stem ar fi cea mai buna sol