Decizia Depozitarului Central să lege tranzacţiile Over-The-Counter (OTC) cu acţiuni listate de Bursa de Valori Bucureşti a provocat nemulţumirea celor care au militat pentru ca astfel de tranzacţii să poată fi încheiate şi pe piaţa noastră de capital. Adriana Tănăsoiu, directorul general al DC, explică, într-un interviu acordat ziarului "BURSA", cum de noi am optat pentru OTC turnaround, în locul unei pieţe OTC, fără nicio restricţie.
(Interviu cu doamna Adriana Tănăsoiu, director general Depozitarul Central - partea I)
* Preţul de pe OTC nu va putea să varieze cu mai mult de 2% faţă de piaţa reglementată
Reporter: Acţionarii Depozitarului au votat pentru implementarea tranzacţiilor de tip OTC turnaround cu acţiuni listate. De ce s-a optat pentru acest model de OTC, care prevede restricţii şi nu pentru un OTC pur?
Adriana Tănăsoiu: Nu putem spune că este restricţionat, ci că este un caz particular de OTC. În orice caz, este un pas înainte.
A fost aleasă o cale de mijloc, pentru că au existat păreri împărţite asupra tranzacţiilor OTC pe piaţa de capital autohtonă: unii doreau un control al tranzacţiilor OTC, astfel încât ele să fie legate de Bursă şi lichiditatea de pe piaţa reglementată să nu se mute pe piaţa Over The Counter. Alţii doreau tranzacţii OTC fără nicio reglementare suplimentară...
Reporter: În ce constau aceste reglementări suplimentare?
Adriana Tănăsoiu: Preţul de pe OTC nu va putea să varieze cu mai mult de 1-2% faţă de preţul de pe Bursă. Tranzacţiile OTC turnaround sunt atractive, în special pentru intermediarii străini. Un broker internaţional poate să cumpere de pe bursă o anumită cantitate mai mare de acţiuni şi apoi, prin tranzacţie OTC, să o distribuie către clienţii săi ori poate să adune OTC acţiuni de la clienţi, pe care să le vândă la BVB. Astfel, ne asigurăm că nu se fac tranzacţii OTC