UPDATE Alegerile municipale din Chişinău pot fi considerate valide, întrucât la ora 15.00 rata de participare la vot a ajuns la 35,3%, cu zece procente peste pragul necesar, conform anunţului făcut de Biroul Electoral Chişinău, transmite UNIMEDIA.
Pragul minim de participare necesar pentru validarea scrutinului este de 25% dintre alegătorii înscrişi pe liste.
Alegerile locale din Republica Moldova, aflate în desfăşurare duminică, trebuie să răspundă la aceeaşi întrebare ridicată mai abitir începând cu evenimentele din aprilie 2009: comunişti sau anticomunişti?
La ultima întâlnire cu electoratul din Republica Moldova - alegerile parlamentare din noiembrie 2010 - partidele proocidentale au trebuit din nou să recunoască victoria comuniştilor, PCRM adunând aproape 40 la sută din totalul sufragiilor. A fost nevoie de o nouă alianţă, obţinută după intense negocieri, pentru ca Partidul Liberal Democrat (cu aproape 30 la sută din voturi), Partidul Democrat (cu aproape 13 la sută) şi Partidul Liberal (cu circa 10 la sută) să formeze un nou guvern orientat către integrarea europeană a Republicii Moldova.
Cearta între "aliaţi"
Disensiunile dintre cele trei partide anticomuniste au continuat însă şi după formarea Executivului. În perspectiva alegerilor locale, în cadrul Alianţei s-a discutat despre oportunitatea desemnării unui candidat comun în Chişinău, în mod evident cea mai importantă circumscripţie din ţară. După cum a amintit primarul în exerciţiu al Capitalei, Dorin Chirtoacă, într-un interviu pentru romanialibera.ro, PLDM-ul premierului Vlad Filat a insistat să aibă un candidat propriu, aşa că fiecare partid a venit cu candidatul său.
Mai mult, candidatul PLDM, Victor Bodiu, intrase agresiv în campania electorală, cu declaraţii care îl incriminau pe Dorin Chirtoacă, cum a fost aceea în care spunea că străzile din Chişinău sunt "de unică