România se află săptămâna viitoare în faţa testului politic al Europei. Parlamentul European, reunit de mîine, în plen, la Strasbourg, votează miercuri dacă România şi Bulgaria pot adera la spaţiul Schengen pe fondul celor mai puternice controverse legate de siguranţa graniţelor UE în faţa imigranţilor.
Marţi după amiază sunt programate dezbaterile pe acest subiect. Comisia pentru Libertăți civile consideră că cele două țări sunt pregătite pentru aderare, dar arată că Parlamentul trebuie să fie informat cu privire la măsurile suplimentare care trebuie luate în spațiul de frontieră Bulgaria-Turcia-Grecia pentru a face față presiunilor migratorii.
Urmăreşte pe Adevărul Europa analiza votului politic pe aderarea la Schengen
Un alt subiect important aflat în atenţia euroaleşilor din prima zi a plenului este procedura de selecţie a unui nou director executiv al FMI. Urmează dezbateri controversate pe bugetul UE după 2014, cazurile de îmbolnăvire cu E.coli şi regimul de vize UE- Rusia.
Comisia specială a PE: Bugetul UE pentru 2014-2020 nu ar trebui înghețat
Plafonarea bugetului viitor la nivelul din 2013 - așa cum au solicitat unele state membre - "nu reprezintă o opțiune viabilă", notează Comisia specială a PE privind provocările politice. Recomandările finale ale acestei comisii speciale pe tema bugetului UE pe termen lung 2014-2020 vor fi dezbătute miercuri, 8 iunie, și votate joi, 9 iunie, înaintea negocierilor dintre deputații europeni și statele membre, așteptate să înceapă săptămânile următoare.
Eurovigneta II: poluarea sonoră și atmosferică în prețul transportului rutier
Introducerea principiului "poluatorul plătește" pentru vehiculele grele de marfă urmează a fi adoptată de deputați, conform unei propuneri de modificare a actualelor reguli în vigoare privind Eurovigneta. Această schimbare, parte a unui acord între deputați