Energia, industria, agricultura şi serviciile financiare sunt doar câteva dintre domeniile unde investitorii români pot face profituri frumoase în Republica Moldova, susţine vicepremierul de la Chişinău.
Reticenţa oamenilor de afaceri din România pentru plasarea investiţiilor la est de Prut trebuie să ia sfârşit, susţine vicepremierul Republicii Moldova, Valeriu Lazăr, care este şi ministru al Economiei. Aceasta deoarece economia moldovenească are un potenţial incredibil în foarte multe domenii unde evoluţia este abia la început, iar ţara vecină se luptă să reducă dependenţa comercială de Rusia.
„De exemplu, în sectorul agricol, potenţialul este uriaş, iar ruşii ne iau tot de pe câmp, pentru că ei nu produc ce avem noi. Până acum, am avut în acest domeniu doar relaţii comerciale de nişă cu România, care ar trebui extinse", a spus Lazăr, prezent la Bucureşti la un forum pe tema relaţiilor economice dintre cele două ţări, organizat de Finmedia.
El a vorbit şi despre piaţa serviciilor financiare din Republica Moldova, care este abia la început, despre potenţialul surselor regenerabile de energie, dar şi despre noul trend din rândul companiilor industriale de a-şi reloca producţia aici.
Facilităţi fiscale
Potrivit Doinei Cebotari, consilier pe probleme economice al premierului de la Chişinău, salariul mediu în Republica Moldova este de 190 de euro pe lună, cel mai mic dintre statele europene. Cota de impozit pe profit este zero, urmând ca, din 2012, aceasta să fie de 12%. În zonele libere nu se plătesc TVA şi taxe vamale, iar investitorii sunt protejaţi timp de zece ani de schimbările legislative. De asemenea, investiţiile de peste 10 milioane de dolari sunt scutite trei ani de impozit pe venit, iar cele de peste 20 de milioane de dolari beneficiază de această facilitate timp de patru ani.
Investiţiile româneşti în Republica Moldova au