Lungmetrajul cineastului italian a fost urmărit de peste 1.000 de persoane la Cluj; tot acolo, Monica Bîrlădeanu i-a înmânat lui Michele Placido Premiul pentru întreaga activitate acordat unei personalităţi din cinematografia europeană. Sursa: Credit TIFF
"Mă simt fericit şi onorat să mă aflu aici, la Cluj, la cea de-a zecea ediţie a festivalului. Acest ziar, AperiTIFF, a fost primul lucru pe care l-am văzut astăzi, când am coborât din avion, şi trebuie să spun că, privind fotografia de pe copertă, mi-am dat seama că, deşi am îmbătrânit, sunt încă un bărbat frumos. M-am bucurat să regăsesc în articolul de fond numele Monicăi Bîrlădeanu, căreia îi mulţumesc pentru că mi-a făcut cunoştintă cu Noul Cinema Românesc şi cu reprezentanţii săi", a spus Michele Placido înainte de proiecţia lungmetrajului său, "Vallanzasca", din Piaţa Unirii.
Actorul şi regizorul a făcut şi câteva dezvăluiri: Monica Bîrlădeanu este protagonista următorului său lungmetraj, o co-producţie Italia-România care tratează problema migraţiei italienilor către Germania în anii 1960, şi care urmează să fie turnată în luna noiembrie în ţara noastră: "în felul acesta, italienii au încă o şansă să conştientizeze ce înseamnă emigraţia".
Placido a mulţumit organizatorilor şi pentru selecţionarea lungmetrajului său în programul festivalului: "«Vallanzasca» e un film pe care mulţi l-au boicotat în ţara mea, deoarece arată că Italia nu înseamnă doar Papa, Berlusconi, Michelangelo şi artă". Regizorul a mai precizat că "este de datoria cineaştilor să povestească istoria ţării", iar impresionantul portret al răului făcut de regizor temutului mafiot Renato Vallanzasca dovedeşte că "cinema-ul are libertatea de a povesti orice".
Numele lui Michele Placido se adaugă, astfel, unei liste de nume prestigioase ale cinematografiei de pe continent, recompensate cu acelaşi trofe