Energia eoliană a avut, în martie, o pondere de 2,2% din totalul producţiei de electricitate din România, potrivit unui raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Astfel, din totalul energiei produse, care s-a ridicat la 5,65 TWh, electricitatea din surse eoliene a avut un aport de 0,12430 TWh (124.300 de MWh).
De la începutul anului până acum, energia produsă în parcurile eoliene a câştigat din ce în ce mai mult teren. În ianuarie - care este şi prima lună când energia eoliană apare în rapoartele ANRE privind sursele de producere a energiei -, electricitatea din vânt a avut o pondere de 0,8% din totalul producţiei la nivel naţional, însemnând 47.920 de MWh.
O lună mai târziu, în februarie, ponderea electricităţii din vânt s-a dublat faţă de ianuarie, ajungând la 1,9% din producţia totală, adică 103.360 MWh.
Cei mai importanţi producători de energie eoliană din România sunt cehii de la CEZ, care, în martie, au avut o cotă de 1,27% pe piaţa producţiei totale de electricitate, cu parcul eolian de la Fântânele (judeţul Constanţa).
Urmează portughezii de la EDP Renewables, cu o cotă de 0,22% în parcul de la Peştera (tot Constanţa) şi cu 0,05% în proiectul de la Cernavodă. Un nou-intrat în statisticile ANRE este Enel Green Power, cu o cotă de 0,05% în martie.
România a cunoscut în 2010 o creştere exponenţială a capacităţilor de producere a energiei eoliene, care au ajuns la o putere instalată de 462 de MW, faţă de doar 14 MW la finele anului 2009.
Autorităţile estimează că, până la sfârşitul acestui an, în România vor funcţiona parcuri eoliene cu o capacitate de 1.000 de MW. Turbinele eoliene instalate în ţara noastră funcţionează cam la 30% din capacitate, în funcţie de caracteristicile locale ale vântului.
Citiţi şi Topul investitorilor în proiectele eoliene din România.