Sperietoare sau nu, epidemia castraveţilor cu E.coli e pe cale să adauge încă un capitol în istoria recentă a epidemiilor în România, după trichineloză, gripa aviară şi gripa porcină.
14 oameni decedaţi şi alţi 330 au fost contaminaţi în Germania, de pe urma consumului de castraveţi cu bacteria E.coli importanţi din Spania. Ȋn Suedia sunt 39 de oameni contaminaţi, dintre care 15 sunt deja în stare gravă. Potrivit autorităţilor germane este vorba despre un sindrom hemolitic-uremic, o complicaţie gravă a unui tip de E.coli.
Simptomele dezvoltate de persoanele care au luat contact cu bacteria constau în diaree hemoragică şi crampe la stomac care pot duce la disfuncţii renale severe. Acest sindrom afectează sistemul circulator, rinichii şi sistemul nervos şi se manifestă mai violent în cazul copiilor şi vârstnicilor.
Tot oficialii germani i-au avertizat pe consumatori să evite consumul de castraveţi, roşii şi salată verde şi chiar au scos anumite produse de pe rafturile magazinelor.
Trichineloza din anii ‘90
Prima undă de şoc epidemic din România a avut loc în urmă cu 15 ani, când au fost semnalate primele cifre alarmante ale bolnavilor cu trichineloză. Boala este una parazitară, provocată de viermele Trichinella spiralis, un parazit aflat în muşchii şi intestinele de şobolan, porc şi om.
Aşa arată parazitul care provoacă trichineloza
Afecţiunea este transmisă şi la om, în cazul nostru datorită consumului mare de carne de porc. Simptomele constau în dureri abdominale, febră, tulburări neuropsihice, respiratorii şi cardiace.
Conform statisticilor din 1996, numărul românilor care au suferit de trichineloză era de 3.331, iar în anul imediat următor a ajuns la 6.001. Datorită măsurilor sanitar-veterinare adoptate de autorităţi, numărul acestor bolnavi a scăzut la 1.311 în 2003.
Gripa aviară