Cele mai folosite condimente iuti din bucataria romaneasca sunt ardeiul iute, ceapa, usturoiul si piperul. Marea calitate a condimentelor iuti este aceea ca energizeaza organismul, pun sangele in miscare si dau puteri nebanuite, mai ales daca esti angajat intr-o munca fizica sau trebuie sa faci un drum lung, pe jos ori cu masina.
Folosite in cura de slabire, condimentele accelereaza metabolismul, ajuta la arderea grasimilor, imbunatatesc digestia, detoxifica organismul, ajutand kilogramele sa se topeasca mai repede. Iata de ce nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic, fie iarna, fie vara.
Vara insa, aceste condimente, adevarate sobe pentru interiorul organismului pe vreme rece, trebuie consumate cu multa atentie si prudenta de persoanele care suporta greu caldura ori de cele care sufera de hipertensiune, afectiuni cardiace, vasculare sau gastrice.
Ardeiul iute este condimentul care accelereaza cel mai bine metabolismul si ajuta la arderea grasimilor. Gustul iute este dat de capsaicina, o substanta care stimuleaza activitatea creierului si duce la producerea endorfinei, numita si "hormonul fericirii". Ardeiul iute are in compozitia sa vitaminele A, C, B6 si minerale, precum potasiu, magneziu si fier.
Piperul a fost folosit, cu mii de ani, ca tratament in caz de constipatie, diaree, dureri de urechi, boli de inima, indigestie, insomnii, boli de plamani si de ficat, dureri de masele, afectiuni ale ochilor. Noi, romanii il stim ca pe un condiment si nu ca tratament desi astazi specialistii il recomanda in caz de balonari.
Usturoiul, cunoscut inca din antichitate ca fiind cel mai puternic antibiotic natural, fara reactii adverse, este nelipsit din bucatariile romanesti si, ca tratament, in medicina naturista.
Usturoiul scade colesterolul, echilibreaza tensiunea, taie pofta de mincare, reduce riscul ap