În programul pentru educație al USL figurează mai vechea idee a învățământului obligatoriu liceal. Nu numai că o astfel de politică ar pune capăt accesului limitat al elevilor din mediul rural la licee, acces deplâns de altfel de Băsescu, dar ar fi exact politica vitală pentru dezvoltarea pe termen lung în România, corelată cu alocarea de 3% pentru cercetare din PIB.
Dacă am introduce învățământul liceal obligatoriu și am include și clasa pregătitoare ca fiind obligatorie, România ar intra într-un club select unde numai Belgia, Germania și Olanda mai au pe lumea asta 13 ani de educație obligatorie.
De ce să facă toată lumea liceul veți zice? Cum spuneam mai sus, România trebuie să depășească etapa de mână de lucru ieftină cumva. În anii de liceu tinerii din mediul rural pot accumula cunoștințe sau deprinde baza unor meserii care să le asigure un salariu mai bun (în loc de căpșunar, instalator). Ca să începi o afacere (nu la negru) îți trebuie minime cunoștințe de economie, uneori mai trebuie să scrii și corect românește. Sigur că experiența ultimilor 20 de ani mă contrazice flagrant, cu tot felul de analfabeți milionari, însă pentru un tânăr cinstit a începe o afacere fără prea mult capital și fără educație îmi inchipui că este foarte greu.
Liceul ar trebui să devină obligatoriu în România și pentru aceea că este cea mai ușoară formă de a livra educație în domeniul sănătății, educației sexuale, educației civice, financiare sau educației antreprenoriale. Un vis frumos ar fi ca elevii de liceu să aibă și acces la consilieri școlari care să îi indrume în carieră. Pentru adolescenții cu părinți – ce, cu tot satul plecat la muncă într-un oraș din Italia, opțiunile de carieră îmi închipui că sunt destul de limitate.
Există desigur mulți care se opun acestei idei. Ne trebuie tinichigii și zidari îi aud spunând. Şi ce-i drept, în România există un