Marţi, 24 mai 2011, Camera Deputaţilor a adoptat cu 281 de voturi pentru şi o abţinere Legea de punere în aplicare a Codului Civil. Astfel, Noul Cod civil va intra în vigoare la data de 1 octombrie 2011.
Potrivit unui comunicat al MJ, ministrul de justiţie Cătălin Predoiu a declarat: "Noul Cod Civil va permite cetăţenilor şi persoanelor juridice să-şi diversifice raporturile juridice, să le flexibilizeze şi să le dinamizeze, să le facă mai juste, să le organizeze în raport cu cerinţele lumii în care trăim şi ale lumii de mâine, după reguli dintre cele mai avansate din punctul de vedere al tehnicii dreptului."
Practic, în acest moment mai este nevoie doar ca Preşedintele să promulge Legea de punere în aplicare a Noului cod civil, urmând ca, la scurt timp, aceasta să fie publicată în Monitorul Oficial - avându-se în vedere că practic, toate partidele au susţinut adoptarea legii, este improbabil ca aceasta să fie contestată la Curtea Constituţională anterior promulgării. Dacă nu se va interveni prin ordonanţă de urgenţă pentru amânarea intrării în vigoare a Codului civil (aşa cum s-a mai întâmplat de altfel cu alte acte normative - spre exemplu Codul penal din 2004), la 1 octombrie se va produce cel mai important eveniment juridic din România ultimului secol.
Este evident că, dincolo de adoptarea unor Constituţii care se schimbă în funcţie de regimul politic al statului, Codul civil reprezintă cel mai stabil act normativ al unui stat - trebuie precizat încă o dată faptul că actualul Cod civil în vigoare a fost adoptat în anul 1864 în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza fiind o adaptare a Codului francez din 1804, codul napoleonian.
Pe parcursul a peste 150 de ani de aplicare s-a realizat, prin intermediul instanţelor judecătoreşti o aplicare relativ unitară a dispoziţiilor acestuia, iar practica instanţelor şi doctrina de specialitate au co