Vara este anotimpul care te duce cu gandul la un gratar, cu prietenii, intr-un cadru cu iarba verde. Insa, intr-o astfel de situatie poti fi mai neglijent vizavi de ce mananci si cat de sanatos este ceea ce consumi.
Fitbie iti da cateva sfaturi de care ar fi indicat sa tii cont, pentru a manca sanatos si atunci cand faci gratar.
1. Fii precaut la perpelirea carnii
Un lucru foarte important de stiut in aceasta privinta este ca daca gatesti la o temperatura ridicata carnea la gratar (pui, porc, vita, peste) se pot produce substante carcinogene numite amine heterociclice. In urma cercetarilor facute pana acum, s-a constatat ca acestea sunt legate de cancer pancreatic, colorectal, de stomac, de plamani, la san si la vezica urinara.
Limiteaza expunerea la acesti compusi prin protejarea carnii de contactul direct cu flacarile, prin intoarcerea frecventa a bucatilor de friptura, prin scurgerea sucurilor de la acestea si prin indepartarea portiunilor arse sau innegrite inainte de a consuma friptura.
De asemenea, unii specialisti recomanda incalzirea carnii la cuptorul cu microunde timp de doua minute, inainte de a o pune pe gratar, pentru a reduce expunerea la temperaturi ridicate.
2. Condimenteaza carnea
Frecarea carnii cu diverse condimente sau marinarea ei nu numai ca ii ofera o savoare deosebita, dar poate si sa reduca producerea acelor compusi cancerigeni. Conform studiilor, alimente bogate in antioxidanti, precum rozmarin, ghimbir, usturoi, sofran, prune uscate, cirese, mere sau vin rosu, adaugate carnurilor, fie prin frecare, fie prin marinare, reduc formarea aminelor heterocicilice. Evita insa sosurile din comert.
3. Alege inlocuitori pentru carne
Cei care sunt deschisi la a consuma soia pot incerca sa inlocuiasca bucatile de carne cu produse din aceasta planta, ca