Modificările aduse Legii 220 privind stimularea investiţiilor în energia regenerabilă ar putea fi aplicabile în minim o lună, ne-a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. "Noi am transmis notificarea la Comisia Europeană în urmă cu aproximativ o săptămână, iar obţinerea aprobării durează minim o lună, în cazul în care nu mai sunt solicitate date suplimentare", ne-a menţionat domnia sa.
ANRE (reglementatorul pieţei de energie) a postat pe site-ul său proiectul de modificare a Legii 220. Printre prevederile actului normativ supus dezbaterii publice se numără acordarea, pentru centrale hidroelectrice cu puteri instalate de cel mult 10 MW, a trei certificate verzi (CV) pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat, dacă sunt noi şi două CV pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat, dacă sunt retehnologizate. Câte două CV până în anul 2017 şi un CV începând cu anul 2018 vor fi acordate pentru fiecare MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din energie eoliană. Energia fotovoltaică va primi şase CV pentru fiecare un MWh produs şi livrat în sistem.
Pentru energia electrică produsă în centrale electrice de cogenerare care utilizează sursele regenerabile şi este calificată de ANRE ca fiind de înaltă eficienţă se acordă, suplimentar, câte un certificat verde pentru fiecare MWh produs şi livrat. Pentru energia electrică produsă în centrale electrice care utilizează biomasa care provine din culturi energetice, se acordă suplimentar câte un certificat verde pentru fiecare MWh.
De asemenea, energia electrică produsă din surse regenerabile în centrale cu puteri instalate de cel mult 1MW poate fi vândută furnizorilor în ale căror zone de licenţă sunt situate centralele respective, la preţuri reglementate unice pe tip de tehnologie. Energia electrică vândută la preţ reglementat nu mai beneficiază de certificate verzi.
Persoanele