Tragedia de la Oradea petrecută sâmbătă când o fetiţă de şapte ani a murit după ce a fost aspirată de conducta de evacuare a apei dintr-o piscină este asemănătoare unui accident petrecut în urmă cu patru ani la Caracal.
Pe 8 iulie 2007, Raluca Giurea, elevă în clasa a V – a, a sfârşit în ştrand după ce a rămas blocată în gura de scurgere a bazinului din Parcul Constantin Poroineanu, care nu era asigurată cu grilaj. Trupul ei a fost scos din apă de pompieri, cu mari dificultăţi, abia după cinci ore. Fata, care împlinise 12 ani cu o zi înainte, venise la ştrand împreună cu fratele său şi câţiva colegi, pentru a sărbători. Deşi era o bună înotătoare, Raluca ar fi fost învinsă de curentul puternic. „Am strigat la domnul care l-a pus pe băiatul ăla să dea drumul la apă că sora mea se îneacă, dar n-a făcut nimic. Fuma liniştit“, relata atunci Florin, fratele fetei.
Trei angajaţi IGO, societate care administrează ştrandul, au solicitat unui minor să deschidă vana de evacuare a apei, cu scopul de a curăţa bazinul, deşi în ştrand se aflau 15 copii.
Procesul, un lung şir de amânări
Ştrandul nu a mai fost deschis de la incident, iar procesul pentru stabilirea celor care se fac vinovaţi de moartea copilei bate pasul pe loc de patru ani. Deşi iniţial s-a început urmărirea penală pe numele celor trei angajaţi- Marian Babolea, Janeta Corbea şi Maria Andrei – şi a administratorului Stelian Veselin, acesta din urmă acuzat că vana nu era asigurată cu grilaj, în prezent mai sunt cercetaţi doar Veselin şi Andrei. S-a dispus în două rânduri refacerea urmăririi penale, procesul a fost strămutat la Târgu- Secuiesc şi au fost solicitate expertize de la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti.
Stelian Veselin
„S-a solicitat strămutarea de către părinţi pe motiv că la Judecătoria Caracal societatea şi persoanele inculpate ar fi protej