Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, declară că art. 44 din Constituţia României, şi anume \"caracterul licit al dobândirii averii se prezumă\", reprezintă \"o problemă\" pe care o avem. Citiţi aici amănunte despre legislaţia din SUA şi cum i-a fost confiscată averea celebrului Al Capone. Sursa: Razvan Valcaneantu
Mark Gitenstein consideră că România ar trebui să-şi modifice legislaţia, în sensul introducerii posibilităţii de confiscare a averilor nejustificabile.
Ambasadorul precizează că a militat personal la introducerea prevederilor de acest gen în SUA, între 1982 şi 1984, pe vremea când lucra cu tânărul, pe atunci, senator Joe Bidden, actual vicepreşedinte al Statelor Unite. "Este o problemă pe care clar o aveţi, menţiunea din Constituţie că averea este licită. Constituţia şi Drepturile Omului nu sunt licenţe pentru a fura. Statele Unite lucrează cu Ministerul Justiţiei, ajutând cu experţi cu experienţă în acest domeniu, care acordă consultanţă", a declarat Mark Gitenstein, astăzi, cu ocazia dezbaterii "Confiscarea în România şi bunele practice la nivel Internaţional", organizate de Societatea Academică Română (SAR).
Trei tipuri de confiscare în SUA
Ambasadorul Gitenstein a prezentat legislația din SUA, unde există trei tipuri de confiscare: preventivă (adică înghețarea bunurilor în momentul descoperirii unei infracțiuni, astfel încât acestea să nu poată fi înstrăinate iar prejudicial să nu mai poată fi recuperat), în cazul depistării faptului că averea provine din comiterea unei infracțiuni (nu există nicio limită, pot fi confiscate și sume mai mari decât cele despre care s-a dovedit că au fost dobândite prin săvârșirea faptei respective, dacă ele nu pot fi justificate) și civilă (atunci când nu se poate proba, concret, comiterea unei fapte penale, dar banii nu pot fi justificați.
Al Capone și