Se spune ca nucile verzi sunt bune pentru dulceata cam pana pe la jumatatea lunii iunie, cand este sarbatoarea Sanzienelor. Nucile pot fi verificate si cu acul. Daca varful acului intra usor in coaja, inca mai pot fi folosite.
Nu aruncati cojile de la nucile pe care le curatati pentru dulceata. Contin o adevarata farmacie, de pe urma careia e pacat sa nu profitati. Umpleti un borcan cu coji de nuca, fara sa le indesati, si turnati alcool alimentar, votca sau tuica de casa, cat sa le acopere. Infiletati borcanul si lasati-l la macerat 14 zile, apoi filtrati si pastrati tinctura astfel obtinuta la racoare, in sticle mici, inchise la culoare.
Umpleti o sticla sau un borcan cu coji proaspete de nuca si turnati gaz lampant. Lasati la macerat opt - zece zile, filtrati si pastrati lichidul departe de sursa de caldura si ferit de copii. Cu acest amestec se fac ungeri si frectii locale impotriva durerilor reumatice.
Uscati cojile de nuci verzi pentru iarna. Cand se sfarama intre degete, cojile pot fi depozitate in pungi de hartie si pastrate intr-un loc racoros si bine aerisit. Cojile pot fi folosite numai extern, la bai locale sau generale, pentru vopsirea parului, comprese pentru ten seboreic ori rani purulente sau infuzii pentru spalarea ranilor.
Tinctura se poate obtine si din nuci verzi. Se taie in patru 20 de nuci verzi, se acopera cu alcool alimentar si, dupa 14 zile, se filtreaza. Se pastreaza la rece, in sticle mici, de culoare inchisa.
Cine nu reuseste sa faca o tinctura din nuci verzi, toamna poate folosi cojile care invelesc nucile pana la maturitate, cu conditia ca acestea sa fie verzi si nepatate. Aceste coji sunt foarte bogate in iod si taninuri care au efecte antiinfectioase, depurative si stimulatoare ale activitatii tiroidei.
Cum se administreaza
Tinctura de nuci se administre