Absolvirea a cel puţin unui liceu cu profil energetic, electrotehnic sau de instalaţii şi experienţa practică în domeniu de doi ani pot fi de ajuns pentru autorizarea unui electrician în activităţi limitate, precum proiectarea sau executarea de lucrări de instalaţii electrice cu o putere instalată cel mult egală cu 10 kW şi la o tensiune de cel mult 1 kV. Autorizarea electricienilor se realizează de către Autoritatea Naţională de Reglementări în domeniul Energiei (ANRE) în baza unui regulament aprobat prin Ordinul nr. 90/2009. Autorizaţiile sunt de două tipuri, numite A şi B, care prevăd pentru fiecare câte patru grade de competenţă, de la I la IV. Autorizaţia de tip A este pentru proiectare şi verificare proiecte, iar cea B pentru executare şi verificare instalaţii. În privinţa gradelor de competenţă, gradul I se acordă pentru proiectarea/executarea de lucrări de instalaţii electrice cu o putere instalată cel mult egală cu 10 kW şi la o tensiune de cel mult 1 kV. La extrema cealaltă, gradul IV se oferă pentru activitatea cu instalaţii electrice, cu orice putere instalată tehnic realizabilă şi la orice tensiune nominală standardizată.
Indiferent de tipul de autorizaţie, electricienii trebuie să îndeplinească anumite condiţii privind studiile şi experienţa practică profesională. Pentru acordarea de competenţe limitate este de ajuns doar absolvirea unui liceu cu profil energetic, electrotehnic sau de instalaţii, având practică de cel puţin doi ani în proiectarea sau executarea instalaţiilor electrice. De asemenea, autorizaţie pot primi şi tehnicienii cu diplomă în domeniul energetic, electrotehnic sau al instalaţiilor, dar şi inginerii şi subinginerii cu diplomă în domeniu.
Curs de pregătire obligatoriu
Pentru a participa la examenele de autorizare, care se organizează, de regulă, de două ori pe an, este nevoie de o dovadă a urmăr