Cappadocia este un taram magic din centrul Turciei, inzestrat cu formatiuni de roca spectaculoase, numite "hornurile zanelor". Istoria acestui loc este la fel de extraordinara ca si peisajul sau.
Eruptiile vulcanice au creat aceste forme, lava formand roci tari care au fost sculptate de catre ploaie si vant, rezultand vai sinuoase presarate de creste ce par sa fie niste hornuri uriase. Locuitorii din trecut ai Cappadociei ai-au facut adaposturi in aceste "hornuri", in prezent fiind construite chiar si hoteluri in unele dintre acestea.
Potrivit BBC, perioada cea mai spectaculoasa a acestei zone a fost cea a Evului Mediu, cand valea reprezenta un refugiu pentru crestinii din Imperiul Bizantin. Ei au locuit in aceste meleaguri, lasand in urma biserici sculptate in piatra, care adauga un plus de solemnitate zonei. Muzeul in aer liber Goreme are cea mai mare colectie de capele, majoritatea datand din secolul XI.
Frescele bizantine
In ciuda numeroaselor acte de vandalism, multe dintre frescele pictate in trecut au ramas in stare foarte buna. "Biserica intunecata" este cel mai bun exemplu, ingeri multicolori acoperind stalpii de sustinere si tavanul, impreuna cu scene ale nasterii lui Iisus. Dupa cum sugereaza si numele bisericii, intunecimea locului a ajutat la pastrarea picturilor, care arata perfect dupa un mileniu de la realizarea lor.
Orase subterane
Crestinii autohtoni erau persecutati, intai de catre romani, iar apoi de catre musulmani. Cand auzeau apropiindu-se copite de cai, isi paraseau casele si se refugiau in pesteri subterane, in care isi construisera biserici si adaposturi. Sub fiecare formatiune de roci din Cappadocia se afla si cate un oras subteran, fiecare putand sa adaposteasca in jur de 10.000 persoane. Cea mai mare descoperita are 10 niveluri subterane, conectate prin tuneluri bine pu