Presedintele Traian Basescu a sustinut luni la "London School of Economics and Political Science" un discurs inaugural al seriei de conferinte 'Ghita Ionescu", se arata intr-un comunicat al Presedintiei.
"Convingerea mea este ca un om politic nu trebuie sa cultive cliseele si nici sa se lase sedus de spiritul Utopiei. Societatile sunt alcatuite din indivizi care trebuie sa fie responsabili pentru propria lor soarta", a spus seful staului.
Potrivit sefului statului, profesorul Ionescu a descris regimuri precum acela pe care Romania l-a cunoscut vreme de 45 de ani dintr-o perspectiva teoretica.
"Politica, in forma in care era aceasta inteleasa pe atunci, era vazuta mai putin ca un set de argumente ori de principii, cat o suma de promisiuni. Comunismul le fagaduise oamenilor ca vor fi fericiti. Ideologii partidului unic promiteau o societate fara inegalitate, fara represiune, fara conflicte, fara exploatare si fara crize de sistem. In realitate, totul s-a transformat intr-un esec de proportii istorice. Vedeam, cu totii, in jurul nostru, evidenta. Inegalitatile se adancisera. Represiunea ajunsese la proportii de masa. Conflictele au fost suprimate doar in masura in care au fost suprimati si actorii acestora. Exploatarea cetatenilor era asumata chiar de Stat, in numele unei libertati de tip nou. Sistemul era intr-o criza permanenta", a declarat presedintele Traian Basescu.
Fragmente din discursul presedintelui:
Criza economica pe care o traversam ne-a facut sa descoperim insa ca vietile si libertatile multor oameni sunt constranse de un gen de stat cu totul diferit. Un stat interventionist, care consuma resurse enorme, care este bazat pe o birocratie extinsa.
Las specialistilor in filozofie politica sarcina de a dezbate meritele si defectele diferitelor formule de stat capitalist. Eu ma multumesc doar sa arat, a