Din cei 14.000 de profesori universitari, doar 50 sunt negri, arată statisticile oficiale. Potrivit ziarului „The Guardian“, lideri de culoare din mediul academic britanic susţin că este urgent nevoie de o schimbare de mentalitate în universităţi.
Doar Universitatea din Birmingham are mai mult de 2 profesori britanici de culoare, în timp ce doar 6 din 133 de universităţi au mai mult de 2 dascăli din alte ţări decât Marea Britanie. Academicienii de culoare cer ca situaţia să fie schimbată urgent, se plâng că trebuie să muncească de două ori mai mult decât colegii lor albi şi că sunt rareori avansaţi.
O cercetare, care urmează să fie publicată în octombrie, arată că minorităţile etnice din cadrul universităţilor britanice se simt adesea „izolate şi marginalizate".
Lege împotriva discriminării
Heidi Mirza, profesor emerit la Institutul de Educaţie, de la University of London, vrea o lege nouă care să ceară instituţiilor de învăţământ superior să combată discriminarea.
Legile aprobate în ultimele luni le oferă angajatorilor, incluzând aici universităţile, opţiunea de a angaja o persoană dintr-o minoritate etnică dacă aceasta este slab-reprezentată în acea organizaţie şi dacă persoana este la fel de calificată pentru postul respectiv ca şi ceilalţi candidaţi. „Este vorba despre o acţiune pozitivă", explică Mirza, care şi-ar dori un amendament prin care universităţile să fie obligate să ţină cont de acest lucru, nu doar să li se sugereze. Ea spune că ar trebui ca instituţiile să fie penalizate în caz contrar.
Harry Goulbourne, profesor de sociologie la London South Bank University, spune că în timp ce rasismul crud a trecut, în universităţi încă pătrunde „rasismul pasiv". El mai arată că a trebuit să publice de două ori mai multe lucrări academic decât colegii săi, pentru a reuşi să devină profesor. Acesta a renunţat la politică dup