Echilibrul între serviciu şi familie şi programul prelungit sunt factori care afectează implicarea tinerilor la locul de muncă. Demotivaţi de presiunile de la serviciu şi de stresul cotidian, tinerii nu se mai simt ataşaţi de compania în care lucrează, arată un studiu GfK.
Angajaţii cu vârste până în 30 de ani sunt cei mai afectaţi de presiunile cărora trebuie să le facă faţă la locul de muncă. Un studiu realizat de GfK prin intervievarea a 30.000 de angajaţi din 29 de state arată că, în prezent, piaţa muncii se împarte între tineri deziluzionaţi şi anagajaţi cu experienţă, obişnuiţi cu condiţiile de la serviciu.
Astfel, peste 39% din agajaţii tineri declară că echilibrul între muncă şi viaţa personală reprezintă „frecvent" o preocupare sau o problemă, în timp ce 40% spun acest lucru despre stresul de la serviciu. Alte presiuni la care sunt supuşi tinerii sunt cea venită din partea companiei, de a lucra multe ore, dar şi cea a resurselor de care dispun pentru a munci eficient.
În cazul anagajaţilor cu vârste între 30 şi 39 de ani, procentul celor care sunt stresaţi de imposibilitatea de a împăca viaţa de familie cu cea profesională este de 34%. În acelaşi timp, doar 30% din cei cu vârste între 40 şi 49 de ani au această problemă şi 34% din ei se plâng de stresul de la serviciu. În România, comparaţia între generaţii în ceea ce priveşte sursele de stres la locul de muncă arată o situaţie diferită. Pe de o parte, ca şi în celelalte ţări, impactul locului de muncă asupra sănătăţii îi preocupă mai mult pe tinerii de 18-29 de ani (48%) decât pe cei cu vârsta peste 50 de ani (31%). Pe de altă parte, nivelul de stres este resimţit similar de cele două categorii de angajaţi.
În cautarea jobului ideal
În privinţa ataşamentului faţă de organizaţia în care lucrează, tot tinerii stau cel mai prost. Studiul arată că, la nivel in