În prezent, bugetul judeţean are un grad de îndatorare de 13,58%. Ne întrebăm la cât va ajunge dacă CJC va contracta creditul gigant de 128 de milioane de euro
Consiliul Judeţean Constanţa a împrumutat de la bănci aproape 20 de milioane de euro, cel mai „longeviv" credit fiind scadent în 2026.
Într-o ediţie anterioară, relatam despre faptul că instituţia Consiliului Judeţean Constanţa se pregăteşte să împrumute 128 de milioane de euro pentru demararea mai multor investiţii. Iniţiativa împrumutului a aparţinut şi de această dată lui Nicuşor Constantinescu, şeful CJC, care s-a gândit să împrumute aceşti bani pentru un centru de radiologie pentru tratarea cancerului, pentru servicii medicale de calitate la Secţia Ortopedie a SCJU şi pentru realizarea Sălii Polivalente. Investiţiile au fost estimate astfel: centrul de radiologie pentru tratarea cancerului la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU) - 25 de milioane de euro (TVA inclus), asigurarea de servicii medicale de calitate la Secţia Ortopedie a SCJU - 13 milioane de euro (TVA inclus), finalizarea Sălii Polivalente, bază de pregătire sportivă multifuncţională - 90 de milioane de euro cu tot cu TVA.
Potrivit raportului pe trimestrul I al anului 2011 privind datoria publică a CJC, valoarea cumulată a celor cinci credite contractate de instituţia judeţeană este de 19.464.157,9 euro, gradul de îndatorare a unităţii administrativ-teritoriale fiind de 13,58%.
Dar să luăm pe rând datoriile CJC.
Creditul pentru Pavilion, cel mai „longeviv"
Primul credit este cel obţinut de CJC prin contractul de împrumut nr. 100129/13.07.2006, încheiat cu Dexia Kommunalkredit Bank AG Viena Austria, în valoare de 8.232.783,30 euro, rambursabil până la data de 13.07.2026. Este vorba despre controversatul credit luat pentru finalizarea Pavilionului Expoziţional Constanţa, care trebuia ridicat ex