Oamenii de ştiinţă au anunţat că au reuşit să depoziteze antimaterie, substanţă despre care Dan Brown, autorul "Codului lui Da Vinci", scria că ar putea fi folosită drept armă de distrugere în masă, scrie Daily Mail.
Cercetătorii de la CERN, unde se află Marele Accelerator de Particule, au depozitat pentru prima dată antimaterie în 2010, când au reuşit să capteze atomii doar o fracţiune de secundă.
În cadrul experimentului ALPHA (Antihydrogen Laser Physics Apparatus), desfăşurat la CERN, oamenii de ştiinţă au reuşit să înmagazineze atomi de antihidrogen, timp de 16 minute, o perioadă de 5.000 de ori mai lungă decât la încercarea precedentă, şi au scris despre acest lucru în revista Nature Physics.
Cercetătorii au folosit o "sticlă magnetică", echipată cu un magnet superconductor. Acesta a "suspendat" antiatomii, astfel că antihidrogenul a putut fi înmagazinat.
Jumătate de gram de antimaterie ar avea forţa a 20 de bombe atomice
"Am reţinut atomii cel puţin 1.000 de secunde, aproape cât o repriză din hochei. Acesta ar putea fi un moment de cotitură în cercetarea antimateriei", a explicat omul de ştiinţă Makoto Fujiwara, care a luat parte la experiment.
"Oare antimateria 'străluceşte' la fel ca materia obişnuită? Se comportă la fel în prezenţa gravitaţiei? Aceste întrebări sunt foarte dificile, dar noul experiment este un important pas înainte. Acum, experimentele vor fi de 10.000 de ori mai uşoare decât erau până acum, spune Fujiwara.
Antimateria este "personajul" principal al filmului "Îngeri şi demoni", bazat pe romanul lui Dan Brown, în care o sticlă din această substanţă este furată de la CERN şi pune în pericol omenirea.
Jumătate de gram de antimaterie ar avea forţa distructivă a 20 de bombe atomice, scrie Daily Mail, dar CERN spune că ar fi nevoie de "miliarde de ani" pentru a produce o asemenea cantitate.
Cercetă