Românii pot consuma fără griji castraveţii autohtoni, a dat asigurări luni ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, într-o conferinţă de presă. El a ţinut să sublinieze că populaţia trebuie să spele bine fructele şi legumele şi să aibă grijă de igiena personală. "Agentul patogen nu trăieşte în interiorul fructului, totdeauna este la suprafaţă. Fructele şi legumele trebuie spălate", a explicat ministrul Tabără.
Întrebat de gândul de unde importă România castraveţi, ministrul a spus că "nu are la el datele", şi a explicat cum pot fi recunoscuţi în pieţe castraveţii autohtoni. "La piaţă, castraveţii româneşti pot fi uşor recunoscuţi, au acei perişori proaspeţi şi nu au lovituri", a explicat ministrul Tabără.
Pagube de 9 milioane euro. Circa247,2 mii euro, despăgubiri de la CE
Singura asociaţie a producătorilor autohtoni de castraveţi înregistrată la nivelul Comisiei Europene (CE), Hortifruct SRL, care are peste 60.000 de hectare de sere cu castraveţi, a reclamat pierderi de 9 milioane de euro, în urma scandalului privind castraveţii infestaţi cu E.coli. Ministrul Tabără a spus că, potrivit reglementărilor europene, despăgubirile pe care le-ar putea primi producătorii români sunt evaluate la 247,2 mii de euro, acestea fiind calculate în funcţie de producţia comercializată în cursul anului 2010.
De asemenea, Ministerul Agriculturii a trimis o notă către comisarul european Dacian Cioloş prin care se solicită acordarea de despăgubiri pentru toţi producătorii autohtoni de castraveţi care au suferit pierderi, nu numai pentru cei din asociaţia înregistrată la nivelul Comisiei Europene.
Românii pot consuma fără griji castraveţii autohtoni, a dat asigurări luni ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, într-o conferinţă de presă. El a ţinut să sublinieze că populaţia trebuie să spele bine fructele şi legumele şi să aibă grijă de igiena personală.