Doamna Tănăsoiu vorbeşte, în partea a doua a interviului acordat ziarului "BURSA", despre efervescenţa legislativă de la nivelul Uniunii Europene în domeniul pieţei de capital.
Adriana Tănăsoiu a fost fost selectată de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe de Capital (European Securities & Markets Authority - ESMA), să facă parte din Grupul care va asista ESMA la implementarea reformelor în pieţele de capital din Uniunea Europeană.
* Interviu cu doamna Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului Central - partea a II-a
Reporter: La ultima AGA, acţionarii Depozitarului au aprobat majorarea capitalului social cu 3,49 milioane de lei, prin încorporarea unor rezerve din 2006 şi 2007. Vă ajung banii pentru planurile de dezvoltare ale Depozitarului? Voiaţi să capătaţi statut de bancă...
Adriana Tănăsoiu: Ne mai trebuie. Planurile continuă.
Legislaţia actuală menţionează doar existenţa băncii cu licenţă completă, neexistând noţiunea de bancă cu scop limitat, ceea ce ne-ar trebui nouă.
În prezent, la nivelul Uniunii Europene se lucrează la elaborarea unei legislaţii ce va fi aplicabilă depozitarilor centrali.
În proiectul acestei legislaţii este menţionată posibilitatea ca depozitarii să deţină o licenţă bancară cu scop limitat... Nu ştim, deocamdată, dacă este vorba despre două licenţe sau despre una singură, având în vedere că activitatea de bază a unui depozitar este de compesare-decontare a tranzacţiilor. Cert este că această legislaţie va fi implementată şi în ţara noastră după adoptarea ei la nivel european.
Reporter: De câţi bani aţi avea nevoie ca să obţineţi statutul de bancă cu scop limitat?
Adriana Tănăsoiu: Capitalul minim al unei bănci este de cinci milioa-ne de euro, potrivit legislaţiei europene. Cerinţele BA-SEL I şi II menţionează că valoarea capitalului social depinde