Ne-am bucurat pentru "banii usori" pe care i-am luat inainte de criza, mizand foarte mult pe niste cresteri salariale care nu au mai venit. Asa ca dupa ce am semnat "legati la ochi" niste contracte de imprumut, am ajuns sa vrem sa nu mai dam banii inapoi.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, CEO-ul Kiwi Finance, Anca Bidian, vorbeste despre semnarea "ca primarii" a contractelor de credite, dar si despre tentativa de a scapa de aceste credite prin Ordonanta 50. In plus, deficientele noastre ca popor ne-au adus mult mai multe probleme dupa luarea acestor bani.
Cat de mult a contat pentru debitori faptul ca au semnat contractele de imprumut "ca primarul"?
A contat foarte mult cum au semnat cei care au acum credite. Risc sa spun, chiar daca o sa-mi atrag o gramada de comentarii, cred ca nu a contat semnarea contractului "ca primarul", cat lipsa unei planificari financiare in familie, pe care nu o avem.
La noi, in mentalul colectiv, termen lung inseamna 6 luni-un an. Nu ne putem compara cu alte natiuni pentru care termen lung inseamna 20 de ani, sa stii ce faci, sa stii unde-ti faci vacanta peste 3 ani. Noi ne contractam vacantele din iunie pentru iulie.
Nu avem constiinta cheltuielilor: sa stim cat sunt cosul zilnic, benzina, copiii. Intr-un an de zile in banii care-mi intra mie in casa asta ajuta sa vezi, pana sa vina banca sau BNR sa-ti spuna: "Domnu' client, vedeti ca sunteti supraindatorat!"- pana atunci eu trebuie sa stiu.
Avem sau nu educatie financiara?
Pe de alta parte, educatia financiara cred ca se face cand te confrunti cu probleme. Noi ca populatie nu putem sa avem un comportament prociclic, sa spunem ca totul zburda, dar stau sa ma gandesc de doua ori daca fac o achizitie - nu ai cum.
Speranta cea mai mare este sa invatam si din extazul 2006-2008 si din a