Gazele naturale ar putea reprezenta peste un sfert din cererea mondială de energie până în 2035, faţă de 21% în prezent, a estimat preşedintele Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Nobuo Tanaka, într-un comunicat publicat luni, transmite Reuters.
'IEA se aşteaptă ca cererea mondială de gaze naturale să o depăşească pe cea pentru cărbune după 2025 şi să se apropie de cererea mondială de petrol în jurul anului 2035', se arată într-un raport al IEA.
Potrivit Agenţiei, această creştere explozivă a cererii pentru gaze naturale va fi rezultatul unei majorări a producţiei de gaze neconvenţionale, în special în China, Australia şi America de Nord, dar şi scăderii producţiei de energie nucleară în urma accidentului de la centrala de la Fukushima. IEA susţine că accidentul de la centrala nucleară japoneză va limita ritmul de creştere a capacităţilor de generare a energiei nucleare, nu doar în Europa ci şi la nivel global, urmând ca gazele naturale să acopere spaţiul lipsă.
Conform unui scenariu intitulat de IEA 'Vârsta de aur a gazului natural', cererea Chinei pentru gaze naturale ar urma să crească puternic până în 2035, pentru a ajunge de la un nivel similar cu cererea Germaniei în 2010 la un nivel similar cu cererea totală a Uniunii Europene în 2035.
Pentru a răspunde la această creştere explozivă a cererii, IEA estimează că până în 2035 producţia mondială de gaze naturale va trebui să crească cu 1.800 miliarde metrei cubi, adică de trei ori producţia actuală a Rusiei.
Pe partea ofertei, IEA estimează că resursele naturale de gaze naturale sunt importante şi bine diversificate din punct de vedere geografic. Toate marile regiuni geografice au rezerve naturale care asigură consumul pentru următorii 75 de ani. În plus, aproximativ 40% din creşterea producţiei de gaze naturale între 2011 şi 2035 va fi asigurată