Luni, Ministerul de Finanţe a început întâlnirile de promovare a primei emisiuni de titluri de stat, în euro, pe piaţa internaţională, prin programul MTN (Medium Term Notes). Analiştii întrebaţi de Bloomberg consideră că momentul este bun din perspectiva costurilor, care au coborât la cel mai scăzut nivel din noiembrie.
Programul aprobat de Guvern anul trecut pe o perioadă de trei ani prevede un plafon maxim de 7 miliarde de euro.
Pentru această emisiune, România şi-a propus să vândă obligaţiuni cu maturitate de cel puţin cinci ani în valoare de 500 milioane de euro - 1,5 miliarde de euro, potrivit anunţurilor oficiale.
Cel mai probabil, statul român va împrumuta un miliard de euro, a declarat Peter Attard Montalto, economist din Londra al companiei Nomura International, citat de Bloomberg.
"Emisiunea de obligaţiuni a României ar trebui să meargă bine, iar apetitul sporit din partea investitorilor globali pentru titluri ale statelor din Europa Centrală şi de Est, în euro sau dolari, persistă. România ar fi înţeleaptă să atragă cererea în exces şi să crească valoarea emisiunii, dacă poate face acest lucru fără o majorare semnificativă a costurilor", consideră Montalto.
Interesul investitorilor pentru România este justificat pe fondul măsurilor de austeritate promovate de Guvern, dar şi ca urmare a creşterii economice din primul trimestru, care marchează ieşirea din recesiune.
Cel mai recent împrumut făcut de stat este cel de luni, în valoare de 1,2 miliarde de lei. Finanţele au vândut astfel certificate cu scadenţă la un an, la un randament mediu de 6,61% pe an.
Luni, Ministerul de Finanţe a început întâlnirile de promovare a primei emisiuni de titluri de stat, în euro, pe piaţa internaţională, prin programul MTN (Medium Term Notes). Analiştii întrebaţi de Bloomberg consideră că momentul este bun din perspecti