Socialiştii aflaţi la putere în Portugalia au fost învinşi de Partidul Social-Democrat, mişcare de centru-dreapta. Premierul portughez în exerciţiu, José Socrates, şi-a recunoscut înfrângerea în alegerile parlamentare anticipate. El a anunţat că se retrage din funcţia de secretar general al Partidului Socialist.
"Această înfrângere electorală este a mea şi vreau să mi-o asum integral în această seară. Consider că a venit momentul să deschidem un nou ciclu politic la conducerea Partidului Socialist", declară premierul Portugaliei, José Socrates.
Partidul Social-Democrat a obţinut 40% la aceste alegeri parlamentare, după numărarea a 80% din voturi. Partidul Socialist al lui José Socrates a primit 28 de procente.
Slaba mobilizare a electoratului se explică şi prin miza scrutinului: oricare ar fi fost învingătorul, el era obligat să aplice planul de austeritate impus de comunitatea internaţională, în schimbul unui ajutor financiar.
Apelul lui José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene şi fost premier conservator al Portugaliei nu a fost recepţionat de mare parte din cei peste nouă milioane de alegători. Absenteism record la alegerile parlamentare din Portugalia
Scrutinul s-a caracterizat printr-un absenteism record, în ciuda faptului că alegerile erau descrise drept "cele mai importante de când s-a reinstaurat democraţia în ţară". Momentul ales pentru derularea scrutinului era, e adevărat, crucial şi poate nu tocmai propice unei mobilizări masive: Portugalia este după Irlanda şi Grecia a treia ţară din zona euro, care a căzut victimă a datoriei sale.
Falimentul ţării a putut fi evitat doar graţie unui împrumut de 78 de miliarde de euro, negociat cu FMI şi Uniunea Europeană, în schimbul unui drastic plan de austeritate. Plan ce va fi aplicat indiferent de învingător.
Premierul socialist al ţării, José Socr