O fermă din Saxonia Inferioară, nordul Germaniei, a fost identificată drept cea mai probabilă sursă a epidemiei de E.coli care a dus, până acum, la moartea a 22 de oameni, relatează BBC. Spitalele din Germania, unde peste 2.100 de cetăţeni au fost infectaţi cu bacteria periculoasă, au întâmpinat probleme în a face faţă numărului mare de persoane internate în urma depistării simptomelor bolii care poate duce la insuficienţă renală.
Ferma se află în Uelzen, la sud de Hamburg, şi pare a fi epicentrul epidemiei. Mai multe tipuri de seminţe germinate găsite acolo au fost trimise la laborator, iar autorităţile germane aşteaptă rezultatele analizelor care vor fi anunţate astăzi. "S-a găsit o conexiune între fermă şi locurile în care s-a răspândit epidemia", a precizat Gert Lindemann, ministrul Agriculturii din Saxonia Inferioară. Ferma aprovizionează mai multe restaurante şi pieţe din Hamburg, precum şi din statele învecinate. Lindemann spune că, din seminţele importate, ferma creştea în pepinieră o varietate de legume precum lucernă, brocoli, linte sau fasole, pentru salate. Temperatura optimă de creştere a acestora, 38 de grade Celsius, este şi temperatura "ideală pentru bacterii", a mai precizat ministrul.
Klaus Verbeck, managerul fermei suspectate drept sursa epidemiei, nu înţelege cum a ajuns ferma organică "Gaertnerhof Bienenbuettel" în centrul investigaţiilor deoarece ei nu folosesc niciun fel de fertilizator, nici măcar pe cel natural, şi nu au animale care să fi putut fi duce la răspândirea bacteriei. "Germenii sunt cultivaţi doar din seminţe şi apă. Nu sunt fertilizaţi deloc", a declarat el pentru un ziar german, citat de Reuters. Ferma a fost închisă, iar toate produsele lor au fost retrase de pe piaţă
"Dacă nu aş fi fost deja bolnavă, cu siguranţă m-aş fi îmbolnăvit acolo (n.r. la camera de urgenţe a unui spital din Hamburg)" @N_P