„Şcoala altfel“, proiectul Ministerului Educaţiei, nu este văzută însă cu ochi buni de profesori, care cred că va fi destul de dificil de stabilit activităţi pe placul tuturor copiilor.
Ministerul Educaţiei propune ca în unităţile de învăţământ să se desfăşoare proiectul „Şcoala altfel“. În cadrul acestuia, timp de o săptămână, în perioada 2 - 6 aprilie 2012, elevii îşi vor putea alege singuri orarul.
În timpul primului semestru, şcolarii vor trebui să vină cu o listă de propuneri de activităţi pe care vor să le aibă în respectiva săptămână. Apoi vor fi organizate dezbateri în clase, în Consiliul Elevilor, în cel profesoral şi în Comitetul Părinţilor, pentru a fi ales programul agreat de majoritate.
Ore de pictură şi muzică
„Eu sunt la profil real şi mi-ar plăcea să fac şi altceva pe lângă pregătirea pentru materiile obligatorii. Cred că ar fi bine dacă am avea ateliere de pictură sau de fotografie, un curs de teatru sau ore de muzică“, este de părere Luciana Ilie, elevă în clasa a X-a.
Cele cinci zile vor fi dedicate exclusiv activităţilor extraşcolare: spectacole, acţiuni de voluntariat, de ecologizare şi chiar de educaţie rutieră. Odată aprobat în Consiliul de Administraţie, programul „Şcoala altfel“ va deveni obligatoriu pentru instituţia de învăţământ respectivă, iar numărul de ore va fi cel puţin egal cu cel din orarul obişnuit. Totuşi, cadrele didactice consideră că aranjarea unui orar de acest gen va fi destul de dificilă.
Chiulangii nu scapă de absenţe
„Va fi greu să alegem activităţi care să-i mulţumească pe toţi elevii. Ne trebuie timp pentru tatonare, pentru a ajunge la un consens. Mă surprinde această măsură pentru că ar îngreuna ritmul normal şi aranjarea unui orar general pentru restul anului şcolar“, este de părere Mihai Albu, directorul Liceului de Arte „Victor Brauner“. Elevii vor fi