Locuitorii satului hunedorean Luncani, aflat la poalele munţilor unde au fost ridicate cetăţile sacre ale regilor daci, trăiesc într-o izolare aproape totală. Zona de munte, populată de familii care şi-au construit case în inima pădurii, poate fi comparată cu ţinuturile Alpilor.
De-o parte şi de cealaltă a drumului forestier care duce spre ruinele cetăţii dacice de la Piatra Roşie, peisajul pare aproape neschimbat de milenii.
FOTOGALERIE: Supravieţuiesc izolaţi de civilizaţie, în vechile cantoane ale mocăniţei
EXCLUSIV: Imagini de colecţie cu mahalalele municipiului Hunedoara, oraşul coloniilor muncitoreşti din primii ani ai comunismului
Turism reinventat în Hunedoara cu mocăniţe vechi de aproape un secol, din Austria
Câteva case răspândite în inima pădurii, unele părăsite, altele populate de familii care se ocupă cu creşterea animalelor, sunt "sufletul" satului Luncani.
Oamenii pot fi văzuţi rar în zonă. În schimb, pe coamele dealurilor acoperite de ceaţă, cirezile de vaci cutreieră nestingherite.
Animalele urcă până la marginea pădurilor de sub stânci şi se întorc apoi pe acelaşi drum spre locurile lor.
FOTOGALERIE: EXCLUSIV Imagini inedite cu Nicolae Ceauşescu, salvate dintr-o clădire părăsită a combinatului din Hunedoara
FOTOREPORTAJ: Incursiune în "casa bântuită", vechea clădire istorică a arhivelor combinatului din Hunedoara
EXCLUSIV: Imagini de colecţie cu mahalalele municipiului Hunedoara, oraşul coloniilor muncitoreşti din primii ani ai comunismului
CLICK PE IMAGINI PENTRU FOTOGALERIE
Cu excepţia unei vile imense, ridicată parcă în contra naturii, nimic nu tulbură armonia ţinutului comparat de localnici cu zona munţilor Alpi.
Citeşte AICI alte materiale publicate de Daniel, pe blogul acestuia.