75 de copii de la centrele de zi şi de noapte din sectorul 4 al Capitalei au mers în vizită la o fabrică de ciocolată. Cei mici au aflat detalii foarte tehnice despre cum ia naştere desertul lor preferat: de la rafinare şi procesare până la ambalare.
Primul grup de vizitatori a ieşit deja din fabrica de ciocolată Primola cu pupilele mărite. Sunt copii de la centrul de noapte, copii ai străzii, foarte mici, recuperaţi de cei de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Sector 4. „Ne-am gândit la ei special, pentru că lor li se întâmplă foarte rar să vadă lucruri frumoase", spune Corina Radu, însoţitoarea de la DGASPC.
Al doilea grup se pregăteşte. Sunt copiii de la centrul de zi „Casa Speranţei". Spre deosebire de cei de la centrul de noapte, aceştia au părinţi, însă sunt foarte săraci. La centru primesc o masă caldă şi ajutor la lecţii. Ieşirile ca aceasta sunt motiv de mare bucurie. Dar mai mult decât a le face o bucurie, scopul lor e de a-i educa, a-i forma şi a-i integra în societate. „Tot timpul facem acţiuni de integrare, în funcţie de cum găsim sprijin", explică Radu. „I-am dus şi la o fabrică de pâine. Avem programe cu care lucrăm şi care ne ajută să-i socializăm."
Soldăţei la poarta Raiului
Copiii s-au aşezat în formaţie, doi câte doi, ca nişte soldăţei, şi aşteaptă cuminţi ca „doamna" să le spună că pot intra în fabrică. Doamna e Delia Căprău, directorul de calitate al fabricii şi ghidul lor în următoarea jumătate de oră. Pe uşă, cu litere înflorate, stă scris un îndemn: „Lăsaţi orice oprelişte voi cei ce intraţi aici." Puştii aşteaptă să vadă Raiul dincolo de uşă.
Aşadar, deloc temători, copiii îşi lasă gecile la intrare. Dar, surpriză, nici după ce au trecut pragul nu se află încă în fabrică, ci abia într-o anticameră unde-i aşteaptă un alt mesaj: „Unde se naşte ciocolata e un fel de