Discuţiile OPEC privind cotele de producţie, care au loc în această săptămână la Viena, ar putea fi complicate de ostilităţile din Libia, deoarece statele membre ale Organizaţiei se regăsesc, pentru prima dată în 21 de ani, în situaţia de a susţine tabere diferite ale conflictului.
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu s-a mai reunit din 1990, când Saddam Hussein a invadat Kuweitul, în situaţia ca o parte dintre statele membre să ofere sprijin financiar şi militar unei grupări care încearcă să răstoarne regimul care conduce o altă ţară membră, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.
În timp ce liderul libian Muammar Gaddafi încearcă să pună capăt unei revolte în ţara cu cele mai mari rezerve de petrol din Africa, Qatar, Kuweit şi Emiratele Arabe Unite susţin deschis insurgenţa. Qatarul şi Emiratele au acordat sprijin militar rebelilor, fiind singurele naţiuni arabe care au trimis avioane în sprijinul operaţiunilor NATO din Libia, iar Kuweitul s-a alăturat cu suport financiar.
De cealaltă parte, un înalt oficial algerian apropiat preşedintelui a denunţat situaţia din Libia drept "interferenţă străină", potrivit agenţiei chineze Xinhua.
Iranul deţine preşedinţia rotativă a OPEC pentru prima dată din 1975, când teroristul venezuelean Ilich Ramirez Sanchez, cunoscut drept Carlos Şacalul, a răpit oficiali OPEC în clădirea secretariatului de la Viena şi a ameninţat că va ucide miniştrii petrolului din Iran şi Arabia Saudită.
Divergenţele din interiorul organizaţiei ar putea bloca decizia privind cotele de producţie ale OPEC, organizaţie cu o istorie de 50 de ani, care furnizează circa 40% din petrolul consumat la nivel mondial.
Preţul petrolului a crescut cu 9,5% în acest an, depăşind 100 de dolari pe baril, deşi există semnale că relansarea economică globală ar putea încetini. Analiştii contactaţi de Bloomberg anticipează