Sătenii din Stîrciu, un sat din comuna sălăjeană Horoatu Crasnei, susţin că în fiecare an, înainte de Rusalii, asistă la o minune. În locul numit “La Poiană”, la poalele munţilor Meseş, un izvor iese la suprafaţă doar înainte de Rusalii, iar apa izvorăşte doar câteva săptămâni. Sătenii susţin că în acea zonă, între secolele XI – XIII, trăia o comunitate de călugări, iar apa care vine din acel izvor are calităţi binefăcătoare.
Câteva sute de persoane au asistat ieri la o slujbă religioasă ţinută în apropierea unui izvor de la poalele Meseşului, în satul Stârciu, din comuna sălăjeană Horoatu Crasnei.
Potrivit sătenilor, “Fântâna Leacului” sau “Izvorul îngerului” izvorăşte cu puţin timp înainte de Rusalii, iar după câteva săptămâni seacă din nou. “Noi credem că apa are calităţi binefăcătoare. Ştim de la bătrâni că în această zonă, în urmă cu sute de ani a existat o mănăstire şi de aceea considerăm că izvorul vine ca o binecuvântare de la Dumnezeu. Sunt oameni care suţin că s-au vindecat bând din această apă”, explică Iosif Şimon, proprietarul terenului din zona “La Poiană”, unde se află izvorul.
Din spusele sătenilor, am aflat că în acest an apa a început să izvorască în data de 1 iunie, cu o zi înainte de sărbătoarea “Înălţării Domnului”.
Lungul drum pentru apa binefăcătoare
Potrivit lui Şimon, în anul 2006, familia sa, ajutată de un preot din Lunca Ilvei, judeţul Bistriţa Năsăud, a ridicat şi o bisericuţă în zonă, cu hramul Înălţarea Domnului. În jurul acestei bisericuţe de lemn s-au strâns, ieri, oamenii din Stârciu, care au asistat la slujbă, iar apoi au mers să ia apă de la izvor, atât pentru ei, cât şi pentru a duce acasă, la rude şi prieteni.
Pentru o sticlă cu apă binefăcătoare, credincioşii au făcut şase kilometri în căruţe, sau chiar pe jos, pe un drum greu practicabil, dar care va fi moderniza